Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszne Francuskie Rogaliki (croissant ) Pyszne z Czekoladą :-)
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 14
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 720
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 14
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 720
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiać szybko koniuszkami palców. Gdy ciasto będzie spójne, odstawiamy je na około godzinę do wyrośnięcia, po czym zagniatamy raz jeszcze i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkujemy na cienki placek. Następnie na środku kładziemy masło. Brzegi placka składamy do środka jak kopertę i ponownie rozwałkujemy ciasto. Otrzymany placek składamy tak, aby otrzymać trzy warstwy jedna na drugiej i jeszcze raz rozwałkujemy. Placek złożymy jeszcze trzy razy w ten sam sposób, za każdym razem rozwałkowując go dokładnie. Następnie odkładamy ciasto na 15 minut. Z cienkiego plastra ciasta, kroimy trójkąty wielkości dłoni i zwijamy każdy, od podstawy do wierzchołka. Rogaliki układamy na stolnicy, posypanej mąką, na około 20 minut, do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika każdy rogalik smarujemy rozmąconym żółtkiem. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 220 stopni°C. Rogaliki pieczemy przez około 15 minut, aż będą rumiane. Rogaliki można zrobić z nadzieniem, np. konfiturą, lub czekoladą. Najsmaczniejsze, gdy są jeszcze ciepłe.