Do góry

Dodatki Przepis na:

Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem

Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3838

Dodano:

Odsłon: 43529

Świetne francuskie rożki z farszem szpinakowo - jajecznym to idealna piątkowa przekąska, najlepiej smakująca w towarzystwie kubka gorącego barszczu. Możliwość zakupu gotowego ciasta francuskiego to wybawienie dla osób, które tak samo jak ja uwielbiają ten rodzaj ciasta. Wczorajsze przygotowanie rożków zajęło mi dokładnie 20 minut. Nie chcę myśleć, ile bym stała w kuchni, gdybym samodzielnie przygotowywała ciasto francuskie ;-) Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc pole do popisu jeszcze będę miała :-)

Składniki

  • rożki:
  • 1 op. ciasta francuskiego w temp. pokojowej
  • 300g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 100g sera camembert
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • posypka:
  • pomidory w płatkach, bazylia, czosnek, oregano
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, wrzucamy szpinak i pod przykryciem dusimy go do miękkości, a następnie doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ser typu camembert kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Gdy się roztopi, wbijamy jajka i energicznie mieszamy do momentu powstania jednolitej, ściętej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Całkowicie studzimy.

  2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych części. Na środek każdego kwadratu nakładamy 2 łyżki farszu i zlepiamy brzegi w tzw. rożek. Łączenia dodatkowo dociskamy widelcem.

  3. Każde ciastko nacinamy w 3 miejscach ostrym nożem, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200*C ok 15 minut. Rożki najlepiej smakują z kubkiem gorącego barszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysiaz 25 marca 2015 uciekło :) 3. Każde ciastko nacinamy w 3 miejscach ostrym nożem, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200*C ok 15 minut. Rożki najlepiej smakują z kubkiem gorącego barszczu.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monido 25 marca 2015 Jak dlugo trzeba je piec i w jakiej temperaturze?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 20 marca 2015 Zachwyciły mnie Twoje rożki :) Wyglądają cudnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń