Do góry

Śniadania Przepis na:

Francuskie tosty z truskawkami

Francuskie tosty z truskawkami

Autor: Matematyczka

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 775

Dodano: 18.06.2012

Odsłon: 4678

Łatwe, szybkie, pyszne :) Idealne na śniadanie, podwieczorek.

Składniki

  • Kromki z chleba 'ciabata' (lub tostowe, chałka), 8 szt.
  • jajka, 4 szt.
  • mleko, ok 100 ml
  • szczypta soli
  • truskawki pokrojone + 1łyżka cukru, ok 10 szt (dowolność)
  • śmietana + mleko + cukier, dowolna proporcja tak aby wyszło około 1/2 szklanki
  • cukier puder, kilka łyżek
  • masło/oliwa/olej, do smażenia
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozbełtać jajka z mlekiem i szczyptą soli. Truskawki pokroić i zasypać łyżeczką cukru, wymieszać. Zrobią się ładnie szkliste i delikatnie puszczą sok. Śmietanę z mlekiem i cukrem wymieszać.

  2. Kromki pieczywa, maczać w mieszance jajecznej z dwóch stron i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem/oliwą/olejem. (ja osobiście smażyłam na kropelce oleju). Jeśli kromki są cienkie tak jak u mnie to czynność wykonać szybko tzn maczanie, natomiast jeśli kromki są grube, chwilkę przytrzymać żeby wchłonęły troszkę płynu.

  3. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

  4. Ułożyć tosty dowolnie, polać mlekiem śmietanowym, posypać truskawkami i oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń