Do góry

Przekąski Przepis na:

Frankfurterki parzone (nie wędzone).

Frankfurterki parzone (nie wędzone).

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 3847

Dodano: 23.09.2017

Odsłon: 215

Polecam małe kiełbaski, frankfurterki, idealne kiełbaski dla dzieci.

Składniki

  • wieprzowina kl.I niepeklowana 0,6 kg (chude z szynki)
  • wieprzowina kl.II niepeklowana 0,6 kg (z łopatki)
  • peklosól 12 g
  • sól wędzona 6 g
  • pieprz naturalny 2 g
  • cukier 2 g
  • gałka muszkatołowa - 4 g
  • Jelita baranie lub osłonki kalogenowe o średnicy 22 mm 2,5-3 metrów
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rozdrabnianie:

    Wieprzowina kl. I zmielona przez siatkę 8 mm.
    Wieprzowina kl. II zmielona przez siatkę 8 mm.

  2. Mieszanie:

    Wieprzowinę kl.I i wieprzowinę kl.II mieszamy razem, aż masa nabierze kleistości. Podczas mieszania dodaje się wszystkie suche przyprawy. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  3. Napełnianie i odkręcanie jelit:

    Farszem napełniamy ściśle jelita odkręcając kiełbaski w odcinki. Powietrze wykłuwa się.

  4. Postać gotowego produktu:

    Kiełbaski odkręcane w odcinki 12-13 cm.

  5. Parzenie:

    W temperaturze 72-75 stopni Celsjusza przez około 20 minut do osiągnięcia temperatury wewnątrz kiełbasy 68-70 stopni Celsjusza.

  6. Studzenie:

    Do temperatury poniżej 12 stopni Celsjusza.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 23 września To jest jakieś przegięcie, Mariolu! Komputer nie wytrzyma "lizania" monitora :P No przecież to tak pięknie, tak pysznie wygląda, że żałuję iż nie jestem po drugiej stronie kompa <3 Bosko wymiatasz <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń