Do góry

Dania główne Przepis na:

Fraszynki kapitańskie

Fraszynki kapitańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4351

Dodano:

Odsłon: 28972

chrupiące kotleciki z ziemniaków z nadzieniem z makreli i żółtym serem

Składniki

  • gotowane ziemniaki, 1,2 kg.
  • mąka, 4 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • Wędzona makrela, ok. 40 dag
  • ser żółty, 25 dag.
  • Bułka tarta, 3-4 łyżki
  • olej, do smażenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki dobrze ubić tłuczkiem dodać jajka i mąke , troszkę soli i zagnieść ciasto.Makrele poobierać z ości i podzielić na małe kawałki,ser pokroić na grubsze kawałki(kwadraciki).Brać po kawałku ciasta (dłońmi oprószonymi mąką)rozplaszczyć na dłoni w środek położyć kawałki makreli i kawałek żółtego sera i zlepić brzegi formując płaskiego kotlecika następnie opanierować go w bułce tartej,gotowe kotleciki smażyć na oleju(olej powinien sięgać do połowy kotlecików) podawać z ulubioną surówką i sosem,Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lippy-25 18 kwietnia 2012 Hm, wyglądają bardzo smacznie, ale chyba nazywają się FARSZYNKI (od farszu) a nie fraszynki (od... fraszki?). Sprawdziłam nawet w słowniku, jest tam nazwa farszynki jako faszerowane kotleciki ziemniaczane, a nie ma nazwy fraszynki.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paula27_11 17 listopada 2010 Wiolu,te fraszynki kapitanskie sa bardzo smaczne!Bardzo dobry przepis na obaiad,cos innego:)!!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 01 kwietnia 2010 Dominika jeśli chcesz dac żiemniaczaną to musisz dać jej mniej ok.2 szklanek,pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dominika1209 01 kwietnia 2010 a jaką mąkę ziemniaczaną czy pszenną ??
...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dominika1209 01 kwietnia 2010 a jaką mąkę ziemniaczaną czy pszenną
...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 25 marca 2010 Oj, widzę tutaj coś przepysznego :) Wędzona ryba i ser, mniam mniam!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 21 marca 2010 Mniami.... Na pewno wypróbuję i znowu Twój przepis do ulubionych :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Angelina 19 marca 2010 Pięknie wygląda, a jak dopiero musi smakować :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń