Do góry

Śniadania Przepis na:

Frittata

Frittata

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 60

Dodano:

Odsłon: 9123

Jej głównym składnikiem są jajka. Parmezan można zastąpić fetą lub kozim serem, a szpinak - cukinią lub zielonym groszkiem.

Składniki

  • 1/2 kg szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 6 jajek
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szpinak przebrać, opłukać posiekać. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. Na dużej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak, łyżkę wody i dusić 5 min.

  2. Jajka roztrzepać ze startym żółtym serem, solą i pieprzem. Wlać masę jajeczną i wymieszać. Smażyć, podważając brzegi aby płynna masa ściekła pod spód i też się ścięła. Można też przekręcić frittatę na drugą stronę. Na wierzchu rozłożyć cząstki pomidora. Podsmażyć a następnie podawać na gorąco lub zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń