Do góry

Śniadania Przepis na:

Frittata śniadaniowa- dietetycznie

Przepis dnia 2013-05-20
Frittata śniadaniowa- dietetycznie

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2688

Dodano:

Odsłon: 36336

Weekendowe śniadanko na ciepło to już tradycja w naszym domu. Po całym tygodniu jedzenia w biegu miło jest przygotować coś wyjątkowego i cieszącego oko:). I przede wszystkim bez pośpiechu:)

Składniki

  • 3 jajka
  • 4 pieczarki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • kawałek kiełbasy drobiowej (ok. 20 plasterków)
  • ok. 30-40 g chudego twarogu
  • 2 plasterki serka topionego light
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroiłam w piórka, a pieczarki, pomidory i kiełbasę w plasterki. Pieczarki wraz z cebulę poddusiłam na patelni na niewielkiej ilości wody i sosu sojowego- doprawiając solą i pieprzem. Na osobnej patelni lekko podsmażyłam kiełbasę (bez dodatku tłuszczu).

  2. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Dno naczynia na małą zapiekankę (średnica ok. 18 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki lekko wysmarowałam papierem nasączonym oliwą.
    Do naczynia wykładałam kolejno: podduszone z cebulą pieczarki, pokruszony w rękach twaróg, serek topiony w małych kawałkach, pomidory, kiełbasę i szczypiorek. Całość zalałam rozkłóconym jajkiem, doprawionym solą i pieprzem. Zapiekałam w piekarniku przez 25-30 minut do całkowitego ścięcia się jajek.

    Smacznego śniadaniowego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń