Do góry

Przekąski Przepis na:

Frittata z cukinią, pomidorami i fetą

Frittata z cukinią, pomidorami i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6555

Dodano:

Odsłon: 38222

Frittata to danie, którego głównym składnikiem są jajka, podobne do omletu lub kiszu. Z dodatków wykorzystuje się sery, mięso lub warzywa oraz zioła. Frittatę smaży się około 10 minut, na bardzo wolnym ogniu, podaje się pokrojoną na kawałki, jak pizzę. Po podsmażeniu z jednej strony można ją zapiec w piekarniku, aż wierzch się zetnie. Polecam!

Składniki

  • mała cukinia
  • kilka suszonych pomidorków
  • cebula
  • pół opakowania fety
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę dzielimy na piórka, cukinię myjemy i ze skórką kroimy na cienkie plasterki, pomidory kroimy w paseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy cukinię i pomidory, lekko solimy i smażymy kilka minut. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, dodajemy mąkę i pokruszoną fetę, lekko mieszamy. Masę wylewamy na podsmażone warzywa i smażymy na małym ogniu kilka minut, aż jajka się zetną. Następnie omlet należy przewrócić na drugą stronę (najlepiej zsunąć go na duży talerz, a następnie przykryć patelnią i odwrócić talerz tak, by omlet wpadł do patelni) i smażymy jeszcze chwilę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Olus0607 07 maja 2013 a czy najpierw ubijamy białka czy całe jajka razem? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amistad 22 kwietnia 2013 przepyszna...no ale co się dziwić, autorka ma na swoim koncie wiele takich pysznych przepisów jak choćby empanadas :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń