Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie danie na letni obiad lub kolację
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 167
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 167
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Cukinie ze skórką pokroić w kosteczkę. Cebulę czosnek i bazylię drobno posiekać. Mozarellę osączyć i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oliwy podsmażyć cukinię z cebulą i czosnkiem przez 3-4 minuty zdjąć z patelni. Jajka rozmieszać widelcem dodać posiekaną bazylię sól pieprz. Pozostałą oliwę rozgrzać na szerokiej patelni wlać masę jajeczną, gdy lekko się zetnie ułożyć na wierzchu warzywa ikostki sera. Przykryć i smażyć na wolnym ogniu 6-8 minut. Podsmażony omlet ostrożnie zsunąć na talerz przykryć drugim talerzem odwrócić i ponownie przełożyć na patelnię. przykryć i smażyć jeszcze 3 minuty. Gotową frittatę pokroić na 8 kawałków (jak tort), każdą porcję przykryć plasterkiem szynki udekorować gałązką bazylii. Podawać z różowym winem.