Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Frittata z warzywami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Brokuł umyj pod bieżącą wodą, podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć – posól ją, wrzuć brokuły i gotuj ok. 2 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i włóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą a następnie odsącz (dzięki temu zachowają zielony kolor).
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szynkę lub boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Dodaj szynkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smaż 3-5 min (jeśli zamiast szynki użyjesz boczku przesmaż go na osobnej patelni, najlepiej teflonowej bez użycia tłuszczu).
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę oraz ser żółty, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formę do tarty posmaruj pozostałym masłem.
Rozłóż brokuły oraz warzywa z patelni i zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie