Do góry

Przetwory Przepis na:

Frużelina czereśniowa

Frużelina czereśniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 1102

Dodano:

Odsłon: 491

Frużelina to idealny dodatek do tostów, racuchów, naleśników, ciast i deserów. Możemy ją zrobić z wszystkich dojrzałych owoców. Taki słoiczek frużeliny z dużymi kawałkami czereśni przypomni nam w środku zimy lato i smak świeżych owoców

Składniki

  • czereśnie wydrylowane 1 kg
  • cukier 20 dag
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • woda 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bardzo dojrzałe czereśnie dryluję przekrawając każdy owoc na pół. Czereśnie zasypuję cukrem, mieszam i odstawiamy na 5-6 godzin by puściły sok.Ilość cukru zależy od słodkości czereśni.
    Po tym czasie dodaję sok i skórkę startą z cytryny. Dodaję pół szklanki wody i całość podgrzewam na małym ogniu przez ok 5-7 min, często mieszając. Pozostałą wodę /0,5 szklanki/ mieszam z mąką ziemniaczaną i wlewam do owoców. Cały czas podgrzewając dokładnie mieszam przez ok. 5-7 min aż całość zgęstnieje i stanie się przeźroczysta jak kisiel. Gorącą frużelinę przekładam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń