Do góry

Desery Przepis na:

Frużelina czereśniowa z rumem:

Frużelina czereśniowa z rumem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 544

Dodano:

Odsłon: 1096

Tak przygotowana frużelina jest smacznym dodatkiem - zwłaszcza zimą-do ciast i różnego rodzaju deserów..

Składniki

  • 3 kg czereśni
  • 35 dag drobnego cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki rumu
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czereśnie umyć, usunąć pestki.
    Na dno szerokiego garnka z grubym dnem wlać 1/2 szklanki zimnej wody i zagotować.
    Włożyć czereśnie, wsypać cukier i smażyć na wolnym ogniu około 30 minut.

  2. Garnek zdjąć z ognia, blenderem rozdrobnić owoce, ale zrobić to krótko. Chodzi o to, by część owoców została w całości.
    Ponownie wstawić na ogień, dodać sok z cytryny i rum.

  3. W połowie szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do owoców. Zagotować.
    Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 lipca szkoda,że przepisu wcześniej nie było,ale za rok na pewno zrobię...super:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń