Do góry

Przetwory Przepis na:

Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 604 Ocena: 12190

Dodano: 15.06.2017

Odsłon: 4088

Smakuje wybornie, szczególnie, że z własnej działki.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki.
    Włożyłem owoce do garnka, zasypałem cukrem ( szklankę cukru, potem dosłodziłem wg smaku).
    Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
    Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny.
    Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
    Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń