Do góry

Przetwory Przepis na:

Frużelina z czereśni

Frużelina z czereśni

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 14045

Dodano: 10.06.2018

Odsłon: 1825

Czereśni w tym 2018 roku sporo. Można z nich przygotować taką frużelinę wg przepisu Gregorhspeed.

Składniki

  • 2 kg czereśni
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml zimnej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czereśnie wydrylowałem, przełożyłem do garnka zasypałem cukrem, wymieszałem. Odstawiłem na 2 godziny, aby puściły soki. Następnie doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodałem mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowałem, cały czas mieszając. Frużelinę przełożyłem do słoików, zakręciłem i pasteryzowałem 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiłem w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 czerwca wyszła super,a jaka była kolejka do wylizywania garnka :)))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 11 czerwca swietny sposób na owoce. Nieraz robie z mieszanych i serwuje z jogurtem.
Ta ma piekny kolor i swietnie sie prezentuje na gustownym zdjeciu.
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 czerwca u mnie też czereśnia obrodziła,a szpaki mają istny raj :( Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 11 czerwca Bardzo fajny pomysł na przechowanie czereśni do późniejszego wykorzystania, bo sezon na nie niestety jest krótki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń