Dania główne Przepis na:
Frykadelki w sosie grzybowym

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2812
Dodano: 05.12.2018
Odsłon: 1218
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- Cebula
- Sól
- Jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- Majeranek
- 10 dag grzybów suszonych
- 2 łyżki maki pszennej
- Mąka pszenna do obtoczenia
- Olej do smażenia
- 10 dag boczku wędzonego
- Trochę musztardy
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
1. Grzyby gotujemy w wodzie.
-
2. Mięso mielone przekładamy do miski.
-
3. Cebulę obieramy, drobno kroimy dodajemy do mięsa.
-
4. Wbijamy jajko.
-
5. Wsypujemy majeranek oraz sól.
-
6. Dodajemy bułkę tartą.
-
7. Formujemy duże krążki
-
8. Smarujemy musztardą.
-
9. Boczek kroimy w kostkę, wykładamy po trochu na każdy krążek mięsa
-
10. Zawijamy.
-
11. Obtaczamy w mące.
-
12. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
-
13. Grzyby wraz z sosem przelewamy do brytfanki.
-
14. Do grzybów przekładamy kotlety i gotujemy.
-
15. Robimy zaprawkę z 2 łyżek mąki i zimnej wody, hartując wlewamy do kotletów.
-
16. Danie gotowe.
17. Smacznego
Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 05 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Już czuję ten zapach i smak, a to już po kolacji ;) Pyszne kotlety i ten aromatyczny sos, mniam, mniam :D Odpowiedzi: 5 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz