Do góry

Dania główne Przepis na:

Frykadelki w sosie grzybowym

Frykadelki w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 304 Ocena: 2088

Dodano:

Odsłon: 135

Pyszne kotleciki w aromatyczny sosie grzybowym.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • Cebula
  • Sól
  • Jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • Majeranek
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 2 łyżki maki pszennej
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • Olej do smażenia
  • 10 dag boczku wędzonego
  • Trochę musztardy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Grzyby gotujemy w wodzie.

  2. 2. Mięso mielone przekładamy do miski.

  3. 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy dodajemy do mięsa.

  4. 4. Wbijamy jajko.

  5. 5. Wsypujemy majeranek oraz sól.

  6. 6. Dodajemy bułkę tartą.

  7. 7. Formujemy duże krążki

  8. 8. Smarujemy musztardą.

  9. 9. Boczek kroimy w kostkę, wykładamy po trochu na każdy krążek mięsa

  10. 10. Zawijamy.

  11. 11. Obtaczamy w mące.

  12. 12. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  13. 13. Grzyby wraz z sosem przelewamy do brytfanki.

  14. 14. Do grzybów przekładamy kotlety i gotujemy.

  15. 15. Robimy zaprawkę z 2 łyżek mąki i zimnej wody, hartując wlewamy do kotletów.

  16. 16. Danie gotowe.
    17. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 grudnia Już czuję ten zapach i smak, a to już po kolacji ;) Pyszne kotlety i ten aromatyczny sos, mniam, mniam :D Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń