Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frykadelki z duszonymi jabłkami"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 66
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 66
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Składniki
Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. Metkę wieprzową wymieszać z jajkiem i cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z masy uformować 8 owalnych kotletów i lekko spłaszczyć je dłonią. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kłaść frykadelki i smażyć 15 minut – na rumiano. Od czasu do czasu obracać.
Szalotki obrać, pokroić na połówki. Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Włożyć szalotki i jabłka, krótko podsmażyć. Oprószyć pieprzem i majerankiem. Podlać bulionem i dusić jeszcze 3 minuty. Ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę. Utrzeć z mlekiem i masłem.
Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Frykadelki wyłożyć na talerze. Podawać z duszonymi jabłkami i szalotkami oraz z ziemniaczanym purée.Źródło: Życie na gorąco