Do góry

Dania główne Przepis na:

Frykasy z kurczaka i warzyw

Frykasy z kurczaka i warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 1219

Dodano:

Odsłon: 480

Kurczak moczony w marynacie z jogurtem jest bardzo soczysty i pyszny. Ziemniaczki podpieczone, soczysty filet pod warzywami, wszystko razem zapiekane.

Składniki

  • 1 fileta z kurczaka
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kalafiora
  • 1 mały brokuł
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • ½ opakowanie mrożonej marchewki mini
  • 20 dag sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Kurkuma
  • 1 mały jogurt naturalny
  • Tymianek
  • Oregano
  • Papryka wędzona
  • Przyprawa do ziemniaków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Fileta kroimy na mniejsze kawałki.
    3. Przekładamy do miski i solimy.

  2. 4. Dodajemy paprykę wędzoną, tymianek, oregano, kurkumę oraz jogurt i odstawiamy na godzinę.

  3. 5. W tym czasie gotujemy wszystkie warzywa w osolonej wodzie.

  4. 6. Ziemniaki po ugotowaniu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy przyprawą do ziemniaków, zapiekamy do chwili zarumienienia.

  5. 7. Smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym układamy na upieczonych ziemniakach.

  6. 8. Na kurczaka wykładamy warzywa.

  7. 9. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy potrawę

  8. 10. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia sera.
    11. Potrawa gotowa.
    12. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 czerwca Pyszne zapiekanki ostatnimi czasy serwujesz :D
Chyba będę musiał dać sobie urlop i wybrać się do Ciebie na obiad ;)
Odpowiedzi: 10 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń