Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytki marchewkowe na ostro

Frytki marchewkowe na ostro

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6101

Dodano: 24.01.2012

Odsłon: 30859

Frytki marchewkowe? Czemu nie! Pieczone w piekarniku więc mniej kaloryczne, doprawione ostrymi przyprawami i podane z sosem Tzatzyki. Polecam!

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, curry, pieprz cayenne,
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy, kroimy w słupki (jak ziemniaki na frytki). Mieszamy je z oliwą i przyprawami. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, smarujemy oliwą. Wykładamy marchew i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

junisa3 14 marca 2012 swietny pomysl , koniecznie do ulubionych, pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Misheel 06 marca 2012 Kiedyś jadlam coś takiego z dipem szpinakowym... Na pierwszy rzut oka dziwna kombinacja ale.... smakowało fenomenalnie! Dziękuje za pomysł na podwieczorek :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajanawakacjach 06 lutego 2012 A myślałam,że to ja tylko takie robię!haha
U mnie do tego sos jogurtowy,lekki y dodatka natki,ale to już wedlug gustu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 lutego 2012 Kapitalny pomysł na zdrową przekąskę.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia7 29 stycznia 2012 Bardzo dziękuję za podanie przepisu na Sos ,pozdrawiam::-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 28 stycznia 2012 Tzatziki:
1 zielony ogórek
2-3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
1/4 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
2 kubeczki gęstego jogurtu greckiego (można dać pół na pół z gęstą, kwaśną śmietaną)
odrobina posiekanego koperku

Wykonanie:
Ogórek szatkujemy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, lekko solimy i odstawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami. Ogórki odciskamy z soku, dodajemy do sosu i mieszamy. Przed podaniem schładzamy minimum godzinę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia7 26 stycznia 2012 Na pewno pycha ,ale bardzo bym prosiła składniki na sos

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 25 stycznia 2012 Własnie wczoraj jedząc sos z frytkami pomyślałam sobie, że świetnie pasowałby do placów ziemniaczanych :) Gdybym dodała czosnek do frytek to byłoby go chyba trochę za dużo, bo już w sosie się pojawił. U mnie pieprz cayenne dodał ostrości, ale chili tez będzie ok.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 25 stycznia 2012 Ewentualnie można spróbować użyć przyprawy kumin :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń