Do góry

Dodatki Przepis na:

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 2044 Ocena: 10858

Dodano:

Odsłon: 6208

Super dodatek do drugiego dania zamiast ziemniaków, lub podawać z sosem jako przekąska.

Składniki

  • Składniki:
  • Cukinia mała 2 szt.
  • Jako 2 szt
  • Jako 2 szt. Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierki
  • Parmezan starty 2-3 łyżki
  • Mąka ½ szklanki
  • Składniki na sos bazyliowy:
  • Świeża bazylia 1 pęczek
  • Sok z cytryn 1 łyżeczka
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Oliwa 3 łyżki
  • Majonez 3 łyżki
  • Papryka słodka mielona
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Cukinię opłukać, odciąć końce i pokroić wzdłuż na cztery części. Następnie kawałki cukinii przekroić na połówki i pokroić w frytki. Jajka rozbełtać na talerzu, przyprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Obtaczać frytki w mące, zanurzać w jajku i panierować w bułce tartej z parmezanem. Gotowe frytki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać papryką mieloną. Piec w piekarniku w temperaturze 190-200 stopni przez 12 minut do zrumieniania.
    Wykonanie sosu bazyliowego:
    Liście bazylii drobno posiekać, wrzucić do moździerza, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny i dokładnie utrzeć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wlać oliwę i wymieszać z majonezem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń