Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytowane sardynki

Frytowane sardynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 680

Dodano:

Odsłon: 2180

Jeśli kiedykolwiek mielibyście szansę na kupienie całych sardynek lub chociaż tuszek bez głowy nawet nie zastanawiajcie się nad tym długo tylko kupujcie. Jest to przekąska idealna do piwa lub po prostu pochrupania wieczorem.

Składniki

  • sardynki, 500 g
  • mąka, 3/4 szklanki
  • sól morska, pieprz, chili, do smaku
  • cytryna, 2-3 szt.
  • kolendra lub pietruszka, pęczek
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sardynki wypłukać w zimnej wodzie.

  2. Zmieszać mąkę z morską solą i pieprzem lub chili. Ilość ostrych przypraw uzależniona jest od tego czy chcemy bardziej, czy mniej pikantne rybki.

  3. Każdą sardynkę obtoczyć w mące, obsypać jej nadmiar i frytować w dobrze rozgrzanym oleju tak długo, aż będzie miała złocisty kolor i będzie chrupiąca.

  4. Sardynki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Do oleju po sardynkach wrzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Po kilku sekundach wyłowić i posypać tym usmażone rybki. Zioła można również dodać tylko posiekane, surowe, będą wtedy bardziej aromatyczne.

  5. Cytrynę pokroić w ósemki i obłożyć nią sardynki na talerzu. Gotowe danie posypać odrobiną soli morskiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panteraB2 27 czerwca 2014 Przepyszne,właśnie robiłam je wczoraj.Podstawa-dobry świeży produkt.Polecam też sardynki grilowane. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

china 04 grudnia 2012 zjedz tak szprotki to dopiero zobaczysz jaka pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń