Do góry

Desery Przepis na:

Funnel Cakes

Funnel Cakes

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1792

Dodano:

Odsłon: 156

Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np talerza. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą - chrust lany. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel Cakes są mięciutkie, w smaku przypominają raczej pączki czy oponki i są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 15 ml wódki
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.
    Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym.


  2. - chrust najlepiej smakuje po usmażeniu, jeszcze tego samego dnia
    - można użyć rękawa cukierniczego z tylką Wilton 12
    - można użyć grubej torebki foliowej, w której odcinamy róg

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

artur17 13 kwietnia Wydaje sie proste do zrobienia, więc zapisuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń