Do góry

Dania główne Przepis na:

Fussili z kremem z cukinii

Fussili z kremem z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1847

Dodano:

Odsłon: 118

Delikatny smak kremu z cukinii równoważy słony posmak szynki parmeńskiej. Do tego parmezan, który ubóstwiam … Czasem zaszaleję i wypiję do tego lampkę czerwonego wytrawnego wina. Mniam!

Składniki

  • Makaron Fusilli - 400 g
  • Cukinia - 600 g
  • Śmietana do zup i sosów 18% - 250 ml
  • Parmezan - 60 g
  • Szynka parmeńska - kilka plasterków
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól - do smaku
  • Pieprz ziołowy - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy do miękkości cukinię przekrojoną na pół (w skórce) i skropioną oliwą (ok. 20 min.).

  2. Upieczoną cukinię blendujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pierzem, podgrzewamy. Mieszamy z parmezanem.

  3. Na miseczkę wykładamy makaron, polewamy kremem z cukinii, układamy zwiniętą w ruloniki szynkę parmeńską (dodatkowo można do środka włożyć parmezan pokrojony w słupki). Dekorujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń