Do góry

Dania główne Przepis na:

Galantyna drobiowa

Galantyna drobiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Galantyna drobiowa"

Składniki

  • 1 cały kurczak
  • 25 dag piersi kurczaka
  • 10 dag babki drożdżowej lub chałki
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag tartego chrzanu
  • 5 dag śliwek suszonych
  • 2 jajka
  • 1 białko do klarowania
  • 8 dag selera
  • 8 dag marchwi
  • 8 dag pora
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki żelatyny do dekoracji
  • żurawina
  • cząstki limetki i cytryny
  • natka pietruszki
  • majonez
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj, odetnij szyję i skrzydła. Ułóż tuszkę grzbietem do góry na deseczce. Ostrym nożem przetnij wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę wraz z mięsem, zaczynając od kości obojczykowej. Cały płat oczyść i opłucz. Wytrybuj udka.

  2. Okrawki mięsa i filet z kurczaka drobno pokrój i zmiksuj z rozmoczoną w śmietanie chałką. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem oraz drobno pokrojonymi śliwkami i żółtkami. Dopraw. Dodaj pianę ubitą z białek.

  3. Masę rozsmaruj na płacie mięsa ze skórą. Zroluj i zawiń ją w natłuszczoną ściereczkę, po czym zwiąż jak baleron.

  4. Oczyść warzywa. Zalej wrzątkiem. Posól, dodaj kości z kury i gotuj 25 minut.

  5. Wywar przecedź i włóż galantynę. Gotuj ok. 50 minut na wolnym ogniu.

  6. Po ugotowaniu ostudź w wywarze, obciążając deseczką. Wyjmij, odwiń, pokrój na ukośne porcje i ułóż na półmisku.

  7. Wywar wymieszaj z koncentratem pomidorowym i białkiem. Zagotuj, ubijając trzepaczką. Dodaj namoczoną żelatynę, rozmieszaj. Przecedź i ostudź.

  8. Tężejącą galaretą zalej galantynę. Udekoruj majonezem, natką i żurawiną.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń