Do góry

Przekąski Przepis na:

Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka

Autor: PrzemoiSeba

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 20

Dodano: 13.01.2017

Odsłon: 6623

Półki sklepów mięsnych uginają się od różnych wędlin: babuni, dziadunia, w beczki, z komina... wybór ogromy. Niestety większość z nich smakuje bardzo podobnie. Nie ważne czy jemy szynkę, baleron, polędwicę - wszystko ma podobny smak. Dlatego warto czasem samemu przygotować coś dobrego do chleba. Proponowana przeze mnie galantyna jest pracochłonna i wymaga trochę wysiłku przy przygotowaniu, jednak smak jest niepowtarzalny. Zatem do dzieła.

Składniki

  • 1 kurczak około 2 - 3 kg
  • 50g suszonych moreli
  • 50g rodzynek
  • 50g suszonej żurawiny
  • 100ml nalewki wiśniowej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka mielonej chili
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek pieprzu
3-4 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy ewentualne pozostałości piór. Lekko opalamy nad gazem.

  2. Ostrym nożem trybujemy kurczaka. Ważne - należy używać ostrego noża tzw. trybownika w długim i wąskim ostrzem.

  3. Wyluzowanego kurczaka dokładnie nacieramy ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

  4. Następnego dnia. Morele, rodzynki i żurawinę zalewamy nalewką i moczymy przez minimum 3 godziny.

  5. Duży garnek napełniamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i 1 łyżkę soli. Wstawiamy do zagotowania.

  6. Wyjmujemy kurczaka z lodówki, rozkładamy go na blacie - skórą do dołu. Układamy równomiernie na mięsie wymoczone w nalewce owoce. Całość oprószamy żelatyną.

  7. Zwijamy mięso w roladę i dość ciasno związujemy sznurkiem kuchennym. Związaną roladę owijamy dokładnie folią spożywczą - co najmniej trzy warstwy folii.

  8. Tak zawiniętą roladę wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Czas gotowania - 1 godzina na na każdy kilogram kurczaka. Podczas gotowania należy obracać co pewien czas roladę w wodzie by ugotowała się równomiernie.

  9. Po ugotowaniu wyjmujemy galantynę z wody. Studzimy, a następnie wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki by żelatyna związała mięso.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń