Do góry

Dodatki Przepis na:

Galantyna z kurczaka z szynkowaru

Galantyna z kurczaka z szynkowaru

Autor: niki1314

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 69

Dodano: 28.11.2016

Odsłon: 24599

Galantyna jest alternatywą dla kupnych wędlin drobiowych .Jest nie tylko smaczniejsza ale również zdrowsza i tańsza .A do tego poczucie dumy że wszystkim smakuje jest bez cenne.

Składniki

  • 8 szt podudzi z kurczaka
  • 1 1/2 łyżeczki peklosoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czubrycy zielonej ( można zastąpić majerankiem)
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu (dodasz zwykłego też się nic nie stanie)
  • 2 łyżeczki żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Podudzia pozbawić skóry i wytrybować .
    Zabiegani mogą kupić mięso z ud kurcząt już gotowe w ilość niecałego kilograma.
    Oszczędni mogą nabyć ćwiartki z kurczaka .Odciąć kawałki grzbietu i przeznaczyć na zupkę ,pałki na pyszny obiadek a podudzia do tego przepisu.

  2. Kawałki mięsa wymieszać z przyprawami oprócz żelatyny .Mięso masować ok 2-3 min.Przykryć naczynie z mięsem i odstawić do lodówki do dnia następnego.

  3. Do zapeklowanego mięsa dodać 2 łyżeczki żelatyny i 3 łyżki zimnej wody.Dokładnie wszystko wymieszać .Najlepszym narzędziem do tego będzie nasza dłoń.

  4. Do szynkowara włożyć zawiązany z jednej strony rękaw do pieczenia .Całe mięsko przełożyć do tegoż rękawa dokładnie ugniatając .Zawiązać rękaw ,zamknąć szynkowar .Zagotować wodę w garnku wstawić szynkowar z mięskiem i gotować na malutkim ogniu przez 1 1/2 godziny.

  5. Wyjąć szynkowar ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc (ważne).
    Następnego dnia wyjąć i delektować się własnoręcznie wykonaną wędliną .Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 28 listopada 2016 bardzo lubimy wędliny z szynkowara,więc przepis zabieram i zostawiam kciuka :)

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń