Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z ćwiartek i fileta kurczaka.

Galareta z ćwiartek i fileta kurczaka.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 892 Ocena: 7921

Dodano: 31.03.2018

Odsłon: 230

Idealna przystawka na świąteczny stół. Polecam.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ćwiartki i filet z kurczaka czyścimy, myjemy i gotujemy w 2 litrach wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową, doprawioną solą i pieprzem 30 minut, do miękkości mięs. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kostkę 1 cm/1 cm.

  2. Wywar przecedzamy przez sitko, doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę, studzimy.

  3. Z pokrojonego mięsa i groszku zielonego układamy w pojemniku pierwszą warstwę, zalewamy ostudzoną żelatyną, wstawiamy na kilka minut do lodówki.

  4. Po kilku minutach nakładamy kolejną warstwę z mięsa i zalewamy żelatyną, wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie nakładamy kolejną, ostatnią warstwę z mięsa i zalewamy żelatyną. Pojemnik z galaretą wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

  5. Po tym czasie zamaczamy pojemnik z galaretą w gorącej wodzie na kilkanaście sekund, przykrywamy talerzem i przewracamy do góry dnem, galareta pięknie wyjdzie nam na talerz.

  6. Galaretę dekorujemy plastrami cytryny i natką pietruszki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń