Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z nóżek:)

Galareta z nóżek:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 1607

Smaczne, jak u mamy:)

Składniki

  • nóżki wieprzowe krótkie-przednie, 3 szt.
  • włoszczyzna (jak do rosołu), 1 szt.
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • sół, pieprz
  • czosnek, 4-6 ząbków
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nożki dokładnie myjemy, wkłAdamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby je tylko przykryć. Gotujemy je na większym ogniu, zeby się zagotowały na chwilkę i wylewamy tą wodę, jeszcze raz je czyścimy i wstawiamy jeszcze raz. Dodajemy warzywa wszystkie i czosnek i gotujemy na wolnym ogniu (musimy pilnować, żeby sie nie zagotowała galareta). Ja gotuje nóżki 2 dni na takim wolnym ogniu do momentu, aż zobaczę, że sie rozwalają w garnku:):)

  2. Następnie, jak już bedą miękkie, wyciągam je na talerz, a ten wywar przelewam przez sitko do garnka. Obieram dokładnie mięsko z tych nóżek i wkładam do tego oczyszczonego już wywaru, kroje marchewke ugotowaną i czosnek.. Wciskam oprócz tego dodatkowo z 4 ząbki surowego czosnku i chwilkę gotuję.

  3. Tak sporządzoną galaretę przelewam do małych miseczek, czekam aż ostygnie i do lodóki. PYSZNA, POLECAM!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń