Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka drobiowa"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Składniki
Połówkę kurczaka oraz dwa korpusy opłucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 2,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, usuń tworzące się na powierzchni szumowiny.
Marchewki i ćwiartkę selera obierz, opłucz. Warzywa wrzuć w całości do garnka z mięsem. Dodaj 1-2 łyżki soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem 50 minut.
Po tym czasie wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Mięso (także z korpusów) obierz starannie z kości, pokrój na małe kawałki. Marchewki pokrój w plasterki. Wywar mięsny przecedź przez sitko. Odmierz 2 litry.
Żelatynę namocz w odrobinie letniej wody. Wywar ponownie wlej do garnka. Dodaj namoczoną żelatynę. Ogrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia, odstaw do przestudzenia.
Przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj 2-3 ząbki czosnku. Dodaj je do przestudzonego wywaru, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj 12 salaterek. Przepłucz je lodowatą wodą. Na spodzie każdej rozłóż plasterki marchewki, wlej odrobinę galarety. Gdy stężeje, rozłóż mięso. Zalej resztą galarety, zastudź.
porcja 1,10 ZŁŹródło: Świat kobiety