Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka, dżem z chilli do słoiczków

Przepis dnia 2016-09-22
Galaretka, dżem z chilli do słoiczków

Autor: GojaSM

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 432

Dodano: 18.09.2016

Odsłon: 700

Słodko-kwaśno-ostry smak, świetna galaretka do sajgonek, ryżu, czy mięsa.

Składniki

  • Papryczki opłukane, odsączone i oczyszczone z nasion.
  • 150 g papryki słodkiej
  • 150 g chilli
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • 400 ml octu winnego + 100 ml octu jabłkowego (można dodać jeden rodzaj, mnie po porostu brakło więc pomieszałam)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do malaksera by pociął ją na wiórki. Do szerokiego rondelka wlać ocet, podgrzać, wsypać cukier i zmniejszyć ogień by cukier się rozpuścił bez mieszania. Następnie dodać paprykę i gotować 10 min od zagotowania. Odstawić do przestudzenia na 40 min w między czasie wyparzyć słoiki np.po przecierach pomidorowych wraz zakrętkami i odłożyć by przestygły. Powinny być suche.Gdy galaretka zaczyna tężeć delikatnie przemieszać. Przelewać do słoiczków, zakręcić. Przechowywać w chłodnej piwniczce lub lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń