Do góry

Desery Przepis na:

Galaretka kwiat 3D na serniku

Galaretka kwiat 3D na serniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 239

Zaskocz swoich bliskich tym niezwykłym deserem! Galaretka kwiat 3D może się wydawać bardzo skomplikowana, ale tak na prawdę wcale takie nie jest. Można w niej wykonać rozmaite: płatki, liście czy kwiatki w wielu kolorach.

Składniki

  • Przezroczysta kopuła: Sok z 2 cytryny
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 450 mililitrów wody
  • Można też użyć dowolnej galaretki przezroczystej
  • Dekoracje: 70 mililitrów mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Barwnik spożywczy
  • 1 strzykawka z grubą igłą (np. 1 milimetr)
  • Spód: 1 banan lub inny owoc
  • 300 gramów serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 mililitrów wody
  • 1 łyżeczka cukru
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przezroczysta kopuła:

    • Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę
    • Dodajemy sok z cytryny, rozpuszczamy cukier i dokładnie mieszamy
    • Wlewamy do przezroczystych salaterek i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny

    Dekoracje:

    • Kiedy przezroczysta galaretka będzie już gotowa szykujemy składniki na kwiaty
    • Zagotowujemy mleko, dodajemy żelatynę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia
    • Dzielimy na tyle porcji, ile chcemy uzyskać kolorów
    • Do każdego porcji dodajemy barwnik spożywczy, ja użyłem jednego koloru ale różnych ilościach aby uzyskać inne barwy
    • Gdy kolorowe płyny ostygną, nabieramy porcjami do strzykawki i zaczynamy wykonywać dekoracje
    • Igłę wbijamy głęboko w środek galaretki jednocześnie przesuwając lekko w bok aby ja rozciąć i nadać kształt liścia
    • Wstrzykujemy trochę płynu i ponawiamy czynność kawałek dalej
    •Szerokie liście możemy np. wykonać nacinając galaretkę nożem i wstrzykując w to miejsce kolorowy płyn

  2. Spód:

    • Zagotowujemy wodę, dodajemy żelatynę, cukier, mieszamy, dodajemy serek i jeszcze raz mieszamy
    • Do zewnętrznych ścianek dociskamy pokrojone owoce
    • Całość zalewamy masą serkową i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny
    • Gotowe galaretki obracamy spodem do góry i ogrzewamy lekko suszarka aby ułatwić wyjmowanie (lub wstawiamy do gorącej wody na kilka sekund).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń