Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka z ciemnych winogron

Galaretka z ciemnych winogron

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2420

Dodano:

Odsłon: 2895

Nadmiar winogronu warto przeznaczyć na przygotowanie smacznej galaretki.

Składniki

  • 3-4 kg ciemnych winogron (waga po obraniu z gałązek)
  • ok. 70 dag cukru-można dać mniej - ( winogrona są w tym roku bardzo słodkie)
  • sok z jednej cytryny
  • 3 opakowania Konfiturexu 3:1
  • 2 szklanki wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Winogron umyć, przebrać i oberwać z gałązek.
    Do garnka wlać wodę, zagotować i wsypać winogron.
    Smażyć na średnim ogniu aż popękają. Trwa to około godziny.
    Dodać cukier i smażyć jeszcze 15 minut aż cukier się dokładnie rozpuści.
    Zdjąć z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sito.
    Ponownie wstawić na ogień, dodać konfiturex i dokładnie rozmieszać.
    Przełożyć do słoiczków.
    Pasteryzować 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń