Do góry

Dania główne Przepis na:

Galaretka z golonki i nóżki wieprzowej.

Galaretka z golonki i nóżki wieprzowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2587

Dodano:

Odsłon: 411

Galaretka wyszla przepyszna. Zabralo to troche czasu, ale teraz przez pare dni mamy pyszne kolacje. W dodatku w moim wieku troche kolagenu sie przyda dla zdrowia i urody :-)) Serdecznie polecam dla wielbicieli zimnych nozek :-)

Składniki

  • 1 dorodna golonka, 1 nozka wieprzowa
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 por
  • 1 duza cebula, 6 zabkow czosnku, 1/2 chilli
  • 5 lisci laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
  • Kucharek, Maggi, kurkuma - 1/2 lyzeczki
  • mala puszka groszku zielonego
  • zelatyna do rozpuszczania w goracej wodzie w ilosci dla 1/2 litra
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Golonke i nozke dokladnie oczyszczamy i myjemy. Golonke dodatkowo przekroilam na pol obok kosci, tak aby zredukowac ilosc wody przykrywajacej mieso w garnku. Dodatkowo przyspieszy nam to troche proces gotowania.
    Mieso zalewamy zimna woda, dodajemy warzywa i przyprawy. (Cebule nalezy wczesniej przekroic na pol w poprzek i opalic. Ja nie mam palnika, wiec zawsze po prostu klade na rozgrzanej plycie ceramicznej, ktora potem mozna po prostu wyczyscic.)

    Gotujemy. (Po godzinie gotowania wyjelam marchew, pietruszke i seler.)
    Po 2,5 godzinie gotowania na wolnym ogniu pod przykryciem, mieso powinno odchodzic juz od kosci, ale nie rozpadnie sie jeszcze, wiec jest to najlepszy moment. Wyjmujemy je, studzimy nieco , oddzielamy od kosci i kroimy na spore kawalki.

    Z rosolu wyjmujemy reszte warzyw, jak i liscie laurowe i ziarna ziela i pieprzu. Dodatkowo dodajemy jeszcze zelatyne w proszku i mieszamy trzepaczka.

    Z tej ilosci przygotowalam galarete w dwoch sporych polmiskach. Na dno dalam zielony groszek, potem mieso z pokrojonymi marchewka, pietruszka i selerem. Zalalam wywarem z zelatyna i lekko zamieszalam.

    Pozostawialm do ostygniecia i nastepnie - do lodowki do nastepnego dnia. Pycha!!

  2. Nastepnym razem przygotuje galarete w nieco innej, oryginalnej wersji, jednak musze nieco odczekac :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń