Do góry

Desery Przepis na:

Galaretka z jabłek z bitą śmietaną

Galaretka z jabłek z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 547

Dodano:

Odsłon: 594

Wspomnienie dawnych lat. Więcej na blogu.

Składniki

  • 3 jabłka
  • 1 szklanka cukru
  • 500 ml zimnej wody
  • Żelatyna
  • 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw myjemy jabłka, suszymy i kroimy w półksiężyce (jabłek nie obieramy ze skórki i usuwamy miąższ). Wrzucamy pokrojone jabłka do garnka, dodajemy cukier, wodę i stawiamy na gaz. Gotujemy aż jabłka zmiękną (zrobi się papka). Odcedzamy sok do garnka od jabłek i ponownie stawiamy na gaz. Żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do soku, dokładnie mieszamy. Gotowy sok wlewamy do foremek i stawiamy do lodówki na minimum 60 minut. Przed podaniem galaretkę dekorujemy bitą śmietaną (śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń