Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała galaretka z kurczaka. Lekka i smaczna.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Uwielbiam mięsne galaretki więc ucieszyłem się gdy w planach kulinarnych eksperymentów mojej żony znalazła się galaretka z kurczakiem. Delikatna i można nawet napisać dietetyczna. Przepis na galaretkę z kurczaka na około 6 porcji.
Z warzyw i kurczaka gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku bulion drobiowy. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy zawartość z garnka i ostudzony ale ciepły bulion mieszamy z żelatyną w proporcjach 6 łyżeczek na 0,75 litra bulionu.
Pierś kurczaka kroimy kostkę. Warzywa w plasterki, kostkę lub rozdrabniamy widelcem. Przelane zimną wodą salaterki wypełniamy warzywami, kukurydzą, groszkiem, mięsem i zieloną pietruszką. Można je tak jak my układać symetrycznie warstwami albo całość po prostu wymieszać i nakładać odpowiednie porcje. Salaterki zalewamy bulionem i odstawiamy do lodówki.
Na drugi dzień wystarczy miseczkę obrócić na talerzu, delikatnie postukać w boki i dno. Pyszna galaretka z kurczaka jest gotowa do konsumpcji z cytryną, octem winnym lub najzwyklejszym octem spirytusowym. Pod wpisem link do naszego nowego bloga, który powolutku się rozkręca. Sporo nowych przepisów ale odświeżamy także stare. Zapraszamy