Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka z kwiatów czarnego bzu:

Galaretka z kwiatów czarnego bzu:

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 2067

Dodano:

Odsłon: 2093

Robię różne galaretki, dżemy, frużeliny ale smak tej galaretki mnie bardzo zaskoczył. Jest przepyszna.

Składniki

  • 8 "ubitych" szklanek kwiatów czarnego bzu
  • 10 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • sok z 4 cytryn
  • 4 opakowania żelfixu Dr Oetkera (po 40 g każde)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie



  1. Kwiaty czarnego bzu zebrać w słoneczny, suchy dzień z dala od dróg.
    Nożyczkami odciąć same kwiaty - bez zielonych gałązek. Rozłożyć je na białej ściereczce by ewentualne drobne owady mogły z nich wyjść. Po godzinie, ponownie przebrać kwiaty i przełożyć do miski.
    Zagotować wodę. Wyłączyć ogień i wrzucić kwiaty. Przemieszać, nakryć i odstawić na 6 godzin. W tym czasie kwiaty oddadzą cały swój smak, aromat i kolor.
    Następnie przelać przez sito wyłożone gęstą gazą. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryn i żelfix. Dokładnie rozmieszać.
    Po ostygnięciu rozlać do słoiczków i pasteryzować przez 20 minut.
    Wyjąć słoiczki i ustawić je dnem do góry .
    Galaretka jest przepyszna. Polecam .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń