Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka z porzeczek

Galaretka z porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 3079

Dodano:

Odsłon: 1266

Tradycyjna i sprawdzona od pokoleń

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zebrałam 10 litrów porzeczek- to około 6kg owoców. Trafiły się też białe.

  2. Opłukałam porzeczki i ich nie szypułkowałam bo nie planowałam z nich robić dżemu , tylko galaretkę i sok.

    Na dno sporego garnka dałam odrobinę wody i porzeczki do 3/4 wysokości garnka.

    Gotowałam je aż prawie się rozpadły, niestety trzeba często mieszać- bo chwila nieuwagi i coś przywrze.

  3. Gdy się już prawie rozpadły dodałam odpowiednią wadze porzeczek ilość cukru. Tylko wtedy pektyny w owocach zadziałają odpowiednio a i galaretka będzie miała idealny smak.

    Porzeczki przecierałam na gorąco przez sito. Ciepłe od razu tężeje.

  4. Gorącą galaretkę na bieżąco wlewałam do wyparzonych słoików.
    I partiami pasteryzowałam.

    W gorącej wodzie około 25 minut. W garnku pod pokrywką 1 cm poniżej gwinta słoika.

    Jeśli słoik się później nie zassie to można go odkręcić i zakręcić i ponownie pasteryzować Jeśli dalej się nie zassie to znaczy, że ma zepsutą nakrętkę i trzeba przetwór przelać do innego sparzonego słoika.

  5. Skórki, w których wciąż było sporo smaku i cukru zagotowałam w wodzie w proporcji dwie części wody - jedna skórek.

    Po zagotowaniu , skórki odcedziłam a sok przelałam do sparzonych buteleczek i znowu je pasteryzowałam.

    Z 10 litrów porzeczek i 6kg cukru wyszło 28 średnich słoików galaretki i 10 buteleczek- typu " Kubuś" soku do rozcieńczania.


    Galaretka pasuje do ciast, gofrów, na kanapki, najbardziej uwielbiam na kanapkach z białym serem.

    Smacznego :)


    Ps, Skórki jeszcze nadadzą się do innego wykorzystania ;ppp

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń