Do góry

Dania główne Przepis na:

Galaretka zimne nóżki

Galaretka zimne nóżki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 21

Wypróbowany przepis na "Galaretka zimne nóżki"

Składniki

  • 4 przednie nóżki wieprzowe
  • 1 golonka tylna
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwierć selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki konserwowego groszku
  • 1 opieczona cebula
  • 3 listki laurowe
  • po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżki żelatyny do mięsa
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Skórę golonki i nóżek golimy lub opalamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Mięso zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu. Miękkie mięso wyjmujemy, wywar doprawiamy solą i pieprzem mielonym, chwilę gotujemy i przecedzamy.

  2. Mięso kroimy na kawałki, a warzywa w kostkę. Groszek konserwowy osączamy z zalewy. Mięso i wszystkie warzywa zalewamy wywarem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

  3. Wsypujemy żelatynę, całość energicznie mieszamy i rozdzielamy do miseczek. Studzimy i wkładamy do lodówki, żeby galareta dobrze zastygła.

  4. Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 394 kcal Białko 29 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 14 g.

  6. Serwujmy z octem lub sokiem z cytryny.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń