Do góry

Desery Przepis na:

Galaretkowy sernik " łaciatek "

Galaretkowy sernik  łaciatek

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3886

Dodano:

Odsłon: 144

Sernik na zimno na biszkopcie.Sernik piankowy z różnokolorowymi galaretkami. Sernik tez z brzoskwiniami, wyszedł kolorowy i pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT JOGURTOWY:
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -1,5 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 szklanka jogurtu naturalnego -1/2 szklanki oleju
  • PIANKA SEROWA:
  • -1 kg. sera twarogowego tłustego, albo z wiaderka
  • -1 jogurt grecki-400 g. -1 mleko zagęszczone słodzone-530 g.
  • -6 różnych galaretek, albo 3 pary
  • -po 1 i 1/3 szklanki wrzątku do każdej galaretki
  • OWOCE:-puszka brzoskwiń, można innych owoców sezonowych
  • DO POSYPANIA: -parę bezików
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem z cukrami. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać łopatką, potem wmieszać jogurt i olej. Wylać na blaszkę z papierem do pieczenia 30x40.
    Piec ok.30 min. w 175*C.
    Zimny już biszkopt, zabezpieczyć, dosyć wysoko papierem.

  2. pianka- Po dwie galaretki rozpuszczać w odstępach półgodzinnych, każdą osobno. Odstawić do lekkiego tężenia. (rodzaje galaretek można wykorzystać w/g własnego gustu)
    Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.

    Zmiksować ser z jogurtem i mlekiem skondensowanym.
    Podzielić ser do trzech naczyń.

    Każdą część sera zmiksować z jakąś galaretką,Wielką łyżką kłaść kleksy na biszkopcie. Następnie kleksy z galaretki i rozsypać trochę pokrojonych brzoskwiń.

  3. Następną warstwę wykonać jw.

  4. Ostatnią warstwę wykonać, też tak samo.
    Na górę pokruszyć beziki. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń