Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem zrobiłam galaretę z bogato umięśnionych ogonów wieprzowych. Zakupiłam ogony z dużą ilością mięsa przy wycinaniu ich z szynek. Polecam.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Wymyte ogony gotujemy w osolonej wodzie 1 godzinę, od momentu wrzenia wody. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
Ugotowane ogony studzimy, obieramy z mięsa, mięso troszkę rozdrabniamy nożem. Wywar przelewamy przez sitko, odmierzamy 1,5 litra i wlewamy do czystego garnczka, dodajemy rozdrobnione mięso i doprowadzamy do zagotowania. Podczas gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Kończymy gotowanie, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny, kilka minut.
W między czasie przygotowujemy formę do wlania wywaru z mięsem. Ostudzony wywar z mięsem wlewamy chochlą do formy, mniejszą łyżką rozkładamy równomiernie mięso. Całkowicie ostudzony wywar z mięsem wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na noc do lodówki.
Po zastygnięciu galarety formę należy delikatnie namoczyć na kilka sekund w ciepłej wodzie, wtedy ładnie wyjdzie nam galareta z formy. Po ogrzaniu formy nakrywamy formę talerzem i przewracamy do góry dnem. Galareta wyjdzie z formy bez problemu. Możemy udekorować galaretę według swojego pomysłu. Smacznego!!!