Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette pochodzi z Bretanii, to rodzaj tarty w jej najlatwiejszym wydaniu, Pieczona na blasze, nadziewana najczesciej owocami, z zawijanymi brzegami. Nadzieniem mojej jest jedna z najsmaczniejszych kombinacji w kuchni - ser gorgonzola, gruszka i orzechy wloskie.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 157
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 39
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 157
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 39
Składniki
Wszystkie skladniki do ciasta (maka, sól, zimne maslo, 70 ml kwasnej smietany i woda) mieszamy, ugniatamy ciasto, zawijamy w folie i odstawiamy na 30 min do lodówki. Reszte smietany mieszamy z sola i pieprzem, gruszke kroimy w 5-milimetrowe plastry, solimy, mieszamy z oliwa. Ser kroimy równiez w cienkie plastry. Okragly plat ciasta kladziemy na blasze wylozonej papierem do pieczenia lekko posypanym maka. Srodek smarujemy smietana, pozostawiajac ok 10 cm brzeg. Na smietane ukladamy najpierw ser, potem gruszki. Solimy i posypujemy orzechami wloskimi. Brzeg zawijamy do srodka i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200° C (góra-dól) ok. 25-30 min.
Podajemy np. z salata z podobnymi skladnikami. Przepis na salatke z ciecierzyca, gruszka i serem gorgonzola: https://smaker.pl/przepis-salatka-z-ciecierzyca-gruszka-i-serem-gorgonzola,158629,konhambos.html