Do góry

Desery Przepis na:

Galette z jabłkami ( Tarta )

Przepis dnia 2012-05-22
Galette z jabłkami ( Tarta )

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2712

Dodano: 21.05.2012

Odsłon: 12584

Galette to rodzaj rustykalnej tarty, pieczonej bez formy.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, sól, cukier oraz masło łączymy razem ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając wodę. Wałkujemy ciasto na grubość ok. pół cm. tworząc okrąg. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plasterki. Następnie układamy na cieście jeden obok drugiego, starając się stworzyć z nich koło. Pozostawiamy ok. 4 cm od brzegów ciasta. Jabłka obsypujemy cukrem oraz cynamonem. Następnie wywijamy brzegi ciasta do środka. Pieczemy w 180 C przez 30 min. do zarumienienia ciasta. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KrzychK 06 marca 2014 Ludzie ogarnijcie, ze istnieją jednostki miary takie jak: gram, dekagram itd itp całe szczęście, ze na łokcie nic nie trzeba mierzyć. To nie czasy komuny, gdzie istniały tylko musztarduwy i łyżki zGS'u.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Globigeryna 03 sierpnia 2012 Właśnie zrobiłam i przeszło najśmielsze oczekiwania! Choć myślałam, że nic z tego nie będzie, bo ciasto wydawało się "dziwne" i a podczas pieczenia wyglądało jakby w ogóle nic się nie piekło :) Tylko czy mogłabym prosić o przelicznik łyżek masła na wagę? Żebym się na drugi raz (a zrobię kolejny raz na pewno!) nie stresowała tym, że łyżka łyżce nierówna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 maja 2012 Świetne zdjęcie, trochę jak pizza na słodko :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń