Do góry

Desery Przepis na:

galette z wiśniami

galette z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 1421

rustykalne kruche ciasto z kakaową masą serową, wiśniami na miodzie pitnym i gorzką czekoladą. petarda.

Składniki

  • CIASTO 240 g mąki pszennej /krupczatka/
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • jajo /do posmarowania przed pieczeniem/
  • MASA SEROWA 200 g twarogu
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • WIŚNIE 600 g wiśni
  • 2-3 łyżki cukru
  • 120 ml miodu pitnego
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • chili
  • POLEWA 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier wysypuje na stolnicę. Dokładam masło i siekam nożem do maksymalnego rozdrobnienia masła i zmieszania masy. Dodaję wodę i zagniatam szybko ciasto. Owijam w folię spożywczą i schładzam około godziny.

  2. Wiśnie dryluję i odsączam. Wrzucam na patelnię i zasypuję cukrem i chili. Podgrzewam. Zalewam miodem pitnym, zmniejszam moc palnika i odparowuję. Gdy masa jest już dość gęsta zdejmuję patelnię z palnika, dodaję mąkę i energicznie mieszam, żeby nie było grudek mącznych. Podgrzewam jeszcze chwilę na małym ogniu i odstawiam.

  3. Ser koryciński przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Po pierwszym mieleniu dodaję miód i kakao.

    Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

  4. Ciasto wyjmuję z lodówki i wykładam na papier do pieczenia. Przykrywam drugim kawałkiem papieru i wałkuję na koło średnicy około 30 cm. Brzegi pozostawiam postrzępione. Zdejmuję górny papier. Przekładam ciasto na blachę. Wykładam masę serową na środek ciasta i rozprowadzam, pozostawiając około 1,5-2 cm wolny pierścień na zewnątrz. Na ser wykładam wiśnie. Za pomocą noża podnoszę wolne od nadzienia brzegi ciasta i zakładam do środka, na kopertę. Smaruję brzegi ciasta rozkłóconym jajem. Piekę do ładnego zarumienienia, około 45 minut /zależy od grubości ciasta, więc trzeba obserwować/. Studzę.

  5. Czekoladę roztapiam z masłem w kąpieli wodnej. Polewam ciasto. Czekam chwilę, aż polewa delikatnie zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń