Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gałki orzechowo-kokosowe"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Orzechy obieram ze skórki (ale nie jest to konieczne) i ścieram na tarce. Wino zagotowuję z cukrem, dodaję orzechy, wiórki i sok z cytryny, smażę na małym ogniu kilka minut. Pod koniec wlewam rum. Masę studzę i formuję z niej małe gałki. Wstawiam je do lodówki na ok. 30 min.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję 4 łyżeczki wina. Gdy polewa lekko stężeje, maczam w niej gałki, układam na pergaminie, wierzch posypuję drobno startymi orzechami (można też wiórkami). Wstawiam gałki do lodówki.
45 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 20 sztuk
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>Źródło: Kobieta i życie