Do góry

Zupy Przepis na:

Gazpacho

Gazpacho

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 1044

Dodano:

Odsłon: 210

Moja wersja chłodnika pomidorowo-paprykowego.

Składniki

  • pomidory 1 kg
  • papryka czerwona 3 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • papryczka chili 1 szt mała
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet winny 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chleb 2 kromki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory /bardzo dojrzałe/ przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Kromki chleba kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, mieszamy i odstawiamy na 20 min. żeby chleb zmiękł od soku pomidorowego. Odkładamy po pół strąka żółtej i czerwonej papryki a resztę kroimy i dodajemy do pomidorów i chleba.
    Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Wlewamy oliwę z oliwek /lub oliwę po suszonych pomidorach/ i ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem blendujemy. Zupę możemy wstawić do lodówki by dobrze się schłodziła lub dodajemy kilka kostek lodu ale wtedy zupa będzie rzadsza.
    Pozostałe papryki kroimy w małą kostkę i dodajemy do zupy i mieszamy lub posypujemy nią porcje na talerzach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń