Do góry

Przekąski Przepis na:

Gazpacho z hiszpańskimi oliwkami

Gazpacho z hiszpańskimi oliwkami

Autor: Espanol2011

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 62

Dodano: 13.10.2011

Odsłon: 2221

Oryginalny hiszpański smak

Składniki

  • pomidory, 1 kg
  • ogórek, 1 szt.
  • duża papryka (czerwona lub zielona), 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • chleb, 2 kromki
  • hiszpańskie zielone oliwki, garść
  • hiszpańska oliwa z oliwek, 4-5 łyżek
  • hiszpański ocet winny z Jerez, do smaku
  • sól i pieprz, szczypta
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki. Podczas gdy w lodówce chłodzi sie chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek. Do całości dodajemy schłodzony w międzyczasie chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy troszkę wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno oliwkami. Tak przygotowane gazpacho to prawdziwa duma hiszpańskiej kuchni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń