Do góry

Desery Przepis na:

Gdańskie śledzie marynowane

Gdańskie śledzie marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Gdańskie śledzie marynowane"

Składniki

  • 1 kg płatów śledziowych + mleko do namoczenia
  • ok. 30-40 dag żółtej cebuli pokrojonej w półplasterki; zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 10 łyżeczek cukru
  • 8 goździków
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie namocz w mleku przez około 2 godziny. Gdy jeszcze się moczą, zblanszuj pokrojoną cebulę i odstaw ją do ostudzenia.

  2. W rondelku wymieszaj zalewy i po zagotowaniu zostaw jeszcze na małym ogniu na kilka minut, aby przeszła smakiem przypraw. Następnie odstaw do wystygnięcia.

  3. Śledzie osącz, poukładaj na przemian z cebulą w dużym, szklanym słoju, po czym na końcu zalej je ostudzoną zalewą – tak, aby zakryła wszystko.

  4. Następnie słoik zamknij, po czym odstaw do lodówki na około 2-3 dni.

  5. Gotowe śledzie podawaj z ulubionymi dodatkami – np. korniszonami, sosem śmietanowym, musztardowym lub koperkowym. Serwuj ze świeżym chlebem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń