Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gdyński karp z dymkami"
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 108
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 768
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 868
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 108
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 768
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 868
Składniki
Dymki oczyść, jeśli są duże, przekrój je na pół, szczypior posiekaj. Karpia oczyść, umyj, dokładnie osusz, po czym podziel na dzwonka, oprósz solą oraz pieprzem, odstaw na około godzinę do lodówki.
Po upływie godziny usmaż rybę na mocno rozgrzanym oleju, a następnie przełóż ją w ciepłe miejsce, zlej z patelni nadmiar tłuszczu, przesmaż na nim cebulki dymki, zalej białym słodkim winem oraz miodem.
Duś przez ok. 5 minut, po czym dodaj szczypiorek, masło doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Karpia podawaj z uduszonymi cebulkami, oprószonego czerwonym pieprzem.Źródło: Świat kobiety