Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęś pieczona w ziołach

Gęś pieczona w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2639

Dodano:

Odsłon: 22937

Pyszne danie przygotowane z podwojnej piersi i dwóch udek z gesi. Pieczone tradycyjnie w piekarniku, w gesiarce.

Składniki

  • 1 podwojna piers z gesi z koscia + 2 uda z gesi
  • majeranek 2 lyzki, przyprawa warzywna 2 lyzki, sok z cytryny, 4 zabki czosnku, 2 lyzki oleju rafin.
  • slodka papryka w proszku 1 lyzka, pol lyzeczki kurkumy
  • 1 jablko
3-4 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Mieso dokladnie myjemy, oczyszczamy, osuszamy i skorke nacinamy w ukosna kratke. Dodatkowo piers z obydwu stron grzbietu delikatnie odcinamy czesciowo od kosci, ale nie do konca.

    Mieso wkladamy do glebokiej miski i dokladnie nacieramy marynata przygotowana z podanych skladnikow, dbajac, aby marynata znalazla sie szczegolnie w przygotowanych przez nas nacieciach.
    Odstawiamy do lodowki do nastepnego dnia.

    Do gesiarki nalewamy pol szklanki wody, kladziemy na dno jablko pokrojone w plastry, a nastepnie kladziemy czesci miesa koscia na dol.
    Pieczemy pod przykryciem w temp. 200°C przez 90 do 100 minut.
    15 minut pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywe, polewamy mieso wytworzonym sosem i pieczemy juz bez przykrycia.

    Gotowe.

    Na cieplo, na zimno - jak kto woli.

    jako danie obiadowe bedzie pysznie smakowalo z kluseczkami slaskimi i dobrym sosem pieczeniowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń