Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęś z jabłkami"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1309
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 61
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1309
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 61
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Sprawioną gęś umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem.
Jabłka umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Z połowy delikatnie wydrąż środki.
Resztę owoców pokrój na drobne kawałki, wymieszaj z majerankiem i napełnij nimi tuszkę. Zszyj ją ostrożnie nicią kuchenną.
Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Wlej szklankę bulionu i piecz 2 godziny w temperaturze 180°C. Następnie zmniejsz do 120°C, obróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 2 godziny. Co jakiś czas podlewaj bulionem.
Na 10 minut przed wyjęciem tuszki z piekarnika posmaruj ją miodem i dołóż wydrążone jabłka.
Gotową gęś umieść na półmisku. Wokół ułóż wydrążone jabłka i napełnij je borówkami. Danie podawaj np. z ziemniakami puree.Źródło: Telemax