Do góry

Desery Przepis na:

Gęś z jabłkami

Gęś z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5689

Dodano:

Odsłon: 20

Przepis wart wypróbowania: "Gęś z jabłkami"

Składniki

  • 1 sprawiona gęś (3-4 kg)
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1
  • 5 kg kwaśnych jabłek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek miodu
  • słoik borówek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sprawioną gęś umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem.

  2. Jabłka umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Z połowy delikatnie wydrąż środki.

  3. Resztę owoców pokrój na drobne kawałki, wymieszaj z majerankiem i napełnij nimi tuszkę. Zszyj ją ostrożnie nicią kuchenną.

  4. Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Wlej szklankę bulionu i piecz 2 godziny w temperaturze 180°C. Następnie zmniejsz do 120°C, obróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 2 godziny. Co jakiś czas podlewaj bulionem.

  5. Na 10 minut przed wyjęciem tuszki z piekarnika posmaruj ją miodem i dołóż wydrążone jabłka.

  6. Gotową gęś umieść na półmisku. Wokół ułóż wydrążone jabłka i napełnij je borówkami. Danie podawaj np. z ziemniakami puree.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń