Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna potrawa na wykwintny obiad.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 263
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 263
Składniki
Tuszkę gęsi natrzeć z zewnątrz i od środka przyprawą "Kucharek" lub "Warzywko", solą i pieprzem. Jabłka pokroić na kawałki, kasztany osączyć lub rozmrozić.
Migdały sparzyć, zdjąć z nich skórkę, zrumienić je na patelni. Majeranek posiekać.
Składniki farszu wymieszać, napełnić nim tuszkę gęsi. Zaszyć, ułożyć na ruszcie, pod spód wsunąć blachę. Piec 3 godziny w temp. 200oC. Podczas pieczenia polewać gęś wodą, a potem tworzącym się pod nią sosem.
Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika. Sos przecedzić, dodać śmietanę i 1/2 szkl. wody, zagotować, zagęścić zasmażką, dodać sól i pieprz. Podawać z czerwoną kapustą.